Om te herkauwen

Om te herkauwen

Drie bittere pillen om te herkauwen

Afgelopen zaterdag nam Gie Vleugels ons op Touché in drie mini-preken mee naar de diepten van de Bergrede. Na elk stukje gaf hij ons een figuurlijk glas water om de, soms bittere, pillen mee door te slikken. Reacties achteraf? Dat de boodschap bij velen nog op de maag ligt. Op een positieve manier dan. Een manier die aanzet tot beslissingen en veranderen.

De drie pillen op een rijtje, om te herkauwen.
1. Zijn versus Doen

Soms wordt de Bergrede ten onrechte gezien als een “checklist voor goede Christenen”. Toch is de Bergrede veel meer dan dat. Het is de grondwet voor het nieuwe Koninkrijk dat Jezus preekte. Gods koninkrijk.

Wat Hij brengt is dan ook geen lijstje waaruit je je favoriete geboden kan nemen. Vroeg Jezus ons maar om de tuin om te spitten, dat kunnen we. Vroeg Hij ons maar om meer te doen…. Hij vraagt om meer te zijn!

Als Christenen ZIJN wij het licht van de wereld, toch waarschuwt Jezus dat we ons niet onder een korenmaat moeten verstoppen maar vanop een standaard moeten schijnen zodat het hele huis verlicht wordt. Het potentieel zit in jou en mij, de vraag is of je op de juiste plaats staat. Of je je niet onder een korenmaat verstopt, maar je licht laat schijnen zodat de mensen je goede daden zien en eer bewijzen aan onze Vader in de hemel.

  •  Zit jij onder een korenmaat, of sta je op een standaard? Ben je waar je moet zijn of ben je aan verpotting toe?

 

2. Voor het aangezicht van de Vader

“Wees dus volmaakt, zoals jullie hemelse Vader volmaakt is”

“Ik zou liever alle mensen hun duimen naar beneden zien doen en Gods duim omhoog zien, dan omgekeerd”
– Gie Vleugels

De lat ligt hoog. God zelf is ons voorbeeld, ons sjabloon, ons enige model. We moeten enkel Hem volgen en ons erop toeleggen zo te worden als Hij is.

De Vader is niet alleen ons enige model, Hij is ook ons enige publiek. Helaas ervaren we dat in de praktijk niet altijd zo. Als we beslissen om een situatie anders aan te pakken of veranderingen door te voeren waardoor iedereen rondom ons z’n duimen naar beneden doet en ‘boeee’ roept… Net dan moeten we beseffen dat de Vader ons enige publiek is.

  • Psalm 16:8: “Steeds houd ik de Heer voor ogen, met Hem aan mijn zijde wankel ik niet.” Hoe doe je dat?

 

3. Geen schone schijn

Het probleem met de Bergrede is dat je zoveel kan faken… En er wordt veel gefaket. Velen zijn er zo goed in dat ze waarschijnlijk vroeg of laat niet eens door de mand zullen vallen.

In het openbaar bidden, maar persoonlijk nooit tijd met God doorbrengen? Opzichtig grote briefjes in de collecte steken zodat zeker iedereen gezien heeft hoe ’n geweldige Christen je wel niet bent? Voor velen helaas niet eens zo’n overdrijving.

We moeten zorgen dat wie we zijn overeenkomt met hoe we ons voordoen. Sommige mensen lossen dat op door zich even vreselijk voor te doen als ze werkelijk zijn. Dat is een oplossing, en die is minder erg dan hypocriet heilig te staan doen. Toch is het niet dé oplossing waar Jezus ons in de Bergrede toe uitdaagt.

  • Hoe werk je het verschil weg tussen wie je bent en hoe je je voordoet? Studie

 

Heb je vragen voor Gie? SMS ze naar 0478/632 949 en luister op 29 april 2015 om 20u00 naar Breeze FM waar Gie deze live in de uitzending zal beantwoorden!

Advertenties

Wij zouden het ten zeerste waarderen indien U een re"actie zou willen plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s